ΜΕΛΙ   ΙΟΥΛΙΟΥ,  ονομάζουμε το δυνατό αρωματικό μέλι που δημιουργούν οι μέλισσες, από τα λουλούδια που ανθίζουν στην περιοχή μας τον μήνα αυτό.


Επίσημα, είναι ένα θυμαρίσιο μέλι.






Σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου, υπάρχουν  και έχουν φωτογραφηθεί τα παρακάτω λουλούδια
Το θυμάρι, Thymus vulgaris, οικογένεια Lamiaceae ή Labiateae,    ξεκινάει την ανθοφορία του από 20 με 30  Ιουνίου, στο υψόμετρο 540 του μελισσοκομείου και διατηρείται  σχεδόν για ένα μήνα μέχρι 750 μέτρα υψόμετρο. Είναι η κυριότερη ανθοφορία της περιοχής. Φέτος,ξεκίνησε στις 22 Ιουνίου, με ευνοϊκό καιρό. Δυο μέρες καύσωνα στις 12 και13 Ιουλίου,  περιόρισαν την ανθοφορία στα πιο ψηλά μέρη του βουνού. 
 Για να παραχθεί μέλι, θέλει μια ιδιαίτερη προετοιμασία των μελισσιών, αλλά και να υπάρξουν κατάλληλες συνθήκες (βροχή ένα μήνα πριν την ανθοφορία, υγρασία κατά την διάρκεια χωρίς βροχή και όχι καύσωνας)
.




Αγράμπελη  η κληματίς, Clematis  vitalba,  οικογένεια Ranunculaceae,
είναι φυτό αναρριχώμενο  και ανθίζει την ίδια εποχή περίπου με το θυμάρι , αλλά η ανθοφορία του  διαρκεί  δυο εβδομάδες περίπου.  Αν και πολύ αρωματικό ,οι μέλισσες το προσπερνούν, όταν το θυμάρι πάει καλά.





Βάτος,  Rubus fruticosus,  οικογένεια Rosaceae.
Η ανθοφορία του ξεκινά  αρχές Ιουνίου  στην περιοχή μας,και συνεχίζει περιοδικά ανάλογα με τις  βροχές. Τέλος Μαΐου έκανε φέτος  την εμφάνισή του  και βοήθησε πάρα πολύ και στην ανάπτυξη των μελισσιών.


Και ερχόμαστε σε ένα πραγματικά αόρατο φυτό, την υπέροχη Νιγκέλα. Θυμάμαι πως την γνώρισα  πριν  λίγα χρόνια.  Καθώς τοποθετούσα τις δακοπαγίδες στις ελιές, παρατήρησα στα ξερά χόρτα που κάλυπταν το έδαφος, αρκετές μέλισσες να κάνουν βόλτες. Η περιέργεια με έσπρωξε να σκύψω για να τις παρατηρήσω καλύτερα. Τότε ανακάλυψα αυτά τα υπέροχα μικρά λουλουδάκια , που και λόγω ξέρας ήτανε μικρούτσικα .

Η νιγκέλα σατίβα,  Nigella sativa, οικογένεια Ranunculaceae,  ανθίζει την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, και διαρκεί για περισσότερο από ένα μήνα. Οι συχνές βροχές φέτος βοήθησαν σε μια πλούσια ανθοφορία τους.




Λυχναράκι  ή Βαλωτή, Ballota  acetabulosa, οικογένεια  Lamiaceae ή Labiateae.
Δεν γνώριζα ότι αυτός ο θάμνος είναι περιζήτητος από τις μέλισσες, για το σχεδόν κρυφό, μικρο του λουλουδάκι.
Άνθισε στις αρχές Ιουλίου και συνεχίζει μέχρι σήμερα, αρχές Αυγούστου, την ανθοφορία του.







Αφάνα, Genista acanthoclada, οικογένεια Fabaceae ή Leguminosae,
τη φετινή χρονιά, λόγω βροχών, είχε πολλές ανθισμένες αφάνες  μέχρι τα μέσα Ιουλίου.
Είναι ένα δύσκολο άνθος, γιατί χρειάζονται μέλισσες με μακριά προβοσκίδα.







Ηλιάνθεμο, Helianthemum nummularium, οικογένεια Cistaceae.
Είναι ένας μικρός θάμνος,ανάμεσα στο θυμάρι και τις αφάνες,καταφύγιο για τις μέλισσες όταν τα άλλα σταματούν να δίνουν.





Μικρομέρια  μυρτιφόλια, Mikromeria  myrtifolia,  οικογένεια Lamiaceae ή Labiateae.
Ένα ακόμα καταφύγιο για τις μέλισσες,μικρή μερίδα, όπως λέει και το όνομά του, αλλά παντού παρών.




Μικρές πινελιές, σε αυτό το υπέροχο έργο που  ονομάζουμε    ΜΕΛΙ  ΙΟΥΛΙΟΥ.
                                                                                                                              Φίλιππος



Λίγα λόγια για τη γύρη στο μέλι.


Οι μέλισσες, όταν επισκέπτονται τα άνθη για νέκταρ, έρχονται πάντα σε επαφή και με τη γύρη , η οποία προσκολλάται στο σώμα τους, και μεταφέρεται στην κυψέλη μαζί με το νέκταρ. Υπάρχουν και μέλισσες που συλλέγουν μόνο γύρη, η οποία τοποθετείται ξεχωριστά από το νέκταρ.
Εμάς μας ενδιαφέρει η πρώτη περίπτωση. για να αντιληφθούμε την ονομασία προέλευσης του μελιού.  Έτσι λοιπόν ,έχουμε στην διάθεσή μας ένα σημαντικό στοιχείο για την φυτική του προέλευση.  Πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα άνθη  έχουν διαφορετικό σχήμα  και ποσότητα γύρης στα διάφορα είδη φυτών. Αυτός είναι και ο λόγος που οι μέλισσες όταν επισκέπτονται το θυμάρι , μεταφέρουν πολύ λιγότερη γύρη  από αυτήν που μεταφέρουν από την καστανιά ή την σκαμπιόσα.
Στην φωτογραφία με το θυμάρι,  η  μέλισσα είναι καθαρή από γύρη, ενώ στις άλλες φωτογραφίες είναι κυριολεκτικά γεμάτες από τις γύρες της δεντρομολόχας και σκαμπιόσας.

μέλισσα σε θυμάρι


μέλισσα σε σκαμπιόσα

μέλισσα σε δεντρομολόχα
                                                                                     

 Αυτά τα στοιχεία έχουν κωδικοποιηθεί, σε ποσοστά γύρης απαραίτητα για να λέγεται ένα μέλι θυμαρίσιο ( χρειάζεται τουλάχιστον  το  16% της γύρης που υπάρχει στο μέλι να είναι από θυμάρι.) ή  καστανιάς  (χρειάζεται το 90% της γύρης να είναι από καστανιά) κτλ.
                                                                                                                                 Φίλιππος
το μέλι  ΙΟΥΛΙΟΥ  στα βάζα.


                                                                                                                                  Φίλιππος